TudásTár

Mit tegyünk, ha vaddisznóval találkozunk?

Nyomtatás

(...) Az erdőben kirándulva kicsi az esélye egy vaddisznóval való találkozásnak, ugyanis félnek az embertől, és ha hallják, hogy közeledik, akkor messzire elkerülik. "Nyugodtan lehet beszélgetni, fütyörészni, ne settenkedjünk az erdőben" - mondta a vadbiológus.

A nagyon sűrű részeket érdemes március-május tájékán elkerülni, mert a nőstények ilyenkor hozza világra az utódait. A koca ilyenkor különvonul a kondától, és egy 1,5-2 méter átmérőjű gödröt kapar, ott szüli meg a malacokat, és ott van velük az első hetekben. Szemethy szerint a malacait védő koca a legveszélyesebb emlősállat a magyar erdőkben, de a kijelölt utakon haladva kicsi az esélye a találkozásnak.

Ha mégis szembe jön a disznó, akkor a vadbiológus szerint egyetlen lehetőség van: a futás. "A vaddisznót nem lehet megijeszteni, és fára mászni sem érdemes, mert okos állatok, és kivárják, amíg az ember leesik" - mondta Szemethy. Ha nem támadólag közelít a disznó, hanem csak az irányunkba menekül, akkor megoldás lehet, ha beállunk egy fa mögé, hogy ne taposson el minket.

A vadbiológus szerint meg kell tanulni együtt élni a vaddisznókkal. "Mi vonzottuk őket a városokba a forrásokkal, a szétszórt szeméttel" - mondta Szemethy. A sok szeméttel és az elhanyagolt területekkel olyan élőhelyek jöttek létre, ahol a vaddisznók meg tudnak telepedni, így nem csoda, ha meg is jelennek. Szemethy úgy véli, a problémát élőhelykezeléssel, vagyis megfelelő kerítésekkel és gondozott kertekkel lehetne megoldani.

Ezeket betartva valószínűleg kevesebb lesz az összetűzés, de ha a lakóparkok benyomulnak az erdőkbe, akkor ott biztos, hogy konfliktus lesz legalábbis az első néhány évben, amíg a vad meg nem szokja az ember jelenlétét. (...)


forrás: www.origo.hu (teljes cikk)

 

 


Mit tegyünk a kullancsok ellen?

Nyomtatás

(...) Bárhol is járunk a Világban bizonyos szabályok betartásával és kellő elővigyázatossággal elkerülhetjük a kullancs csípést és az esetleges megbetegedést!

Mire figyeljünk ruházatunknál?

- Világos ruházatot viseljünk annak érdekében, hogy kullancsokat könnyebben észrevehessük.
- Tűrjük be a nadrágunk szárát a zokninkba, hogy amikor lábunkkal az aljnövényzetben gázolunk, ne tudjanak bemászni ruházatunk alá a kullancsok.
- Széles ragasztószalagból vagy ragtapaszból készítsünk borítást nadrágszárunkra, hogy a ránksodródott kullancsokat megfogja.

Mire ügyeljünk a szabadban?

- A ruházatunkat fújjuk be külsőleges kullancsriasztóval a lehetséges behatolási helyeken.
- Kerüljük a sűrű, nedves aljnövényzetet.
- Gyakran ellenőrizzük ruházatunkat kullancsok után kutatva.

Mi a teendő otthon?

- A szabadból haza térve ruhánkat tegyük egy műanyag zsákba, vagy ruhaszárítóba, hogy az esetlegesen ránk került kullancsok elpusztuljanak.
- Zuhanyozzunk hazatérés után.
- Ellenőrizzük családtagjainkat és háziállatainkat hazatérést követően.
- Ne engedjük háziállatainkat az ágyba vagy más bútorra heveredni, mert a rájuk került kullancsokat behurcolhatják otthonunkba. (...)

Öt tévhit a kullancsokról


forrás: www.kullancsvedelem.hu (teljes cikk)

 Túráinkat - szerencsére - más oldalak is szívesen átveszik, de sajnos nem mindig frissítik!
FONTOS, hogy a VÉGLEGES és PONTOS információkat MINDIG ezen az oldalon találod!