Nyomtatás

 

A Hamahama Természetjáró Egyesület, a Chlabaturism-Helemba, az Esztergom Anno és a Kalandos Dunakanyar újabb túrát hirdet a Felvidékre. Kérésetekre elhatároztuk, hogy rendszeresen fogunk túrákat szervezni továbbra is a Felvidékre. Ez a fergeteges túránk ismét igazi különlegességeket és érdekességeket fog rejteni. Célunk, hogy egy jót kiránduljunk, beszélgessünk és megismertessük veletek ezt a kevesek által ismert vidéket.

Időpont: 2024. február 24. (szombat)
Helyszín: Felvidék – Szlovákia, Párizsi mocsarak
Túravezetők: Dudek Heni (Hamahama Természetjáró Egyesület), Bordács Zoltán
Indulás: A köbölkúti Kultúrház elől (lásd lentebb a térképrészletet) 2024. február 24-én 8:00 órakor
Időtartam: kb. 6-7 óra óra
Szintkülönbség: kb. 300 m

Kérjük, tartsátok be a pontos érkezést, mert a későket nem várjuk meg ráadásul megeszik őket a cserregő nádiposzáták. Ja nem, mivel még nem lesznek itthon...

RÉSZVÉTELI DÍJ, DÍJAZÁS: Maga a túra ingyenes, nincs részvételi díj és díjazás sem, esetleg az élmény, mert az igazi maradandó díjazásnak minősül. Szerintünk. Csaxólunk. Aki szeretne kérni frissítőt, ellátást, az alábbiakban kiderül, mennyiért teheti meg és mit kap érte :) 

ÚTVONAL, TÁV, NEHÉZSÉG:

Az esemény jellege: könnyű tél vági túra. Várhatóan 0-10 C° fok közötti hőmérséklet. Ha netán fagyni fog, sár nem lesz. Ha nem fog, akkor bizony dagonyázunk ismét :) A napsütést megrendeltük!

Táv: kb. 13 km (eltévedéssel együtt)

 

Itt találkozunk:

 

ÚTVONAL: KÖRTÚRA (visszajutunk az indulás helyszínére)

Köbölkúti Kultúrház – Párizsi mocsarak kilátója – Párizsi mocsarak – Kisújfalusi Kultúrház – Kisújfalusi Pincék, Szabó borászat – Kopasz-hegy és védett területe –  Köbölkút

Nehézség: könnyű téli túra: szint, táv, körülmények és minden egyéb tekintetében is a túra lazának, könnyűnek számít. Gyerekek is jöhetnek bátran, persze a megfelelő felszerelés fontos (szó esik róla a későbbiekben). Mivel a szintkülönbség kb. 300 m az egész túra távjára, ezért felfelé és lefelé keveset fogunk menni.

 

  

 

A TÚRA LEÍRÁSA:

A Köbölkúti Kultúrház előtt találkozunk február 24-én 8:00 órakor. Első megállónk a köbölkúti Párizsi mocsarak kilátója lesz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a nádtengerre és a kanálisokra. Átsétálva a mocsarakat szegélyező turistaúton kijutunk Kisújfalu határába, ahol még meglessük a mocsarakhoz tartozó egyedi Aradi tavat. A faluban tízóraival várnak majd bennünket a Kultúrházban, a megszokott zsíros és lekváros kenyérrel, teával, kávéval. Kisújfalut elhagyva tartunk még egy kis szünetet a pincéknél, ahol Szabó Gábor borász készít nekünk ízletes forraltbort. Ha még állunk a lábunkon, egy picit combosabb domb felé vesszük utunkat, fel a Kopasz-hegyre, aminek környéke 4-es fokozatú védett területté lett nyilvánítva. Fent megtudjuk, miért. A hegyről lesétálva beérünk az erdőbe, amin keresztül visszajutunk Köbölkútra a Kultúrházhoz. Az eddigi túrákhoz hűen most is gulyással zárjuk a túrát, amit a tősgyökeres köbölkúti őslakosok  főznek meg nekünk nagy szeretettel jutányos áron.

FRISSÍTŐK:

  • tízórai Kisújfalun (zsíros, lekváros kenyér, tea, kávé) és a gulyás a célban, Köbölkúton összesen 7 euró / fő, amit a túra rajtjában tudtok előre kifizetni.
  • 3 dl forraltbor Szabó Gábor pincéjénél 2 € / fő, amit a helyszínen fizet, aki szeretne fogyasztani.

KÖZLEKEDÉS: A túra körtúra, ezért az autóval érkezők számára nem lesz szükség tömegközlekedés igénybevételére. A túra végeztével Párkány és Újvár felé is indulnak buszok, vonatok. Esztergomba és Budapestre felé is ezekkel a tömegközlekedési eszközökkel tudtok elindulni.

PARKOLÁSI LEHETŐSÉG: ingyenesen a Köbölkúti Kultúrház körül.

Az utazás, a túra indulási helyszínére való eljutás, illetve a túra és a túravezetés végét követő hazajutás/továbbutazás kizárólag saját, egyéni szervezésben történik, nem a szervezők hatásköre. De ha akartok, egyezkedhetünk, ki mikor hogyan mivel utazik.

 

A TÚRA RENDJE:

Kérjük, mind társaitokat, mind a túravezetőket tiszteljük meg példás magatartással, a túra alatt az erdőben csendesen viselkedjünk, ne hangoskodjunk, ne kiabáljunk, ne szemeteljünk.

A túra ideje alatt igény szerint tartunk technikai szüneteket és kis előadásokat, amikor bevárjuk egymást, elássuk azokat, akik nem bírták a tempót, lehetőség lesz átöltözésre, szükségletek elvégzésére, evésre, ivásra. A túra végeztével beülünk a Kultúrházba melegedni, pihenni és táplálkozni.

 

FELSZERELÉS:

Lehetőleg vízálló magasabb szárú bakancs, meleg zokni, vízhatlan nadrág, kabát. Felfelé nem sokat fogunk menni, így ne öltözzetek síruhába (tapasztalat), de a hátizsákba tegyetek be plusz réteg meleg ruhát, esőkabátot és legyen benne hely is, ha valamit le akartok majd vetni :) Pakolhattok be pótrucit is: zoknit, pulcsit, akár a fél szekrényt - de te fogod cipelni :) Kamásli, túrabot és alulöltöző kérdésében mindenki maga döntsön. Lessétek az időjárást is a dátum közeledtével. Sár nagy valószínűséggel lesz, gondoljatok a váltócipőre!

Ennivaló, innivaló: fél napos nasit pakoljatok magatoknak. Ajánlott: termoszban tea, csoki, aszalt gyümölcs, egy kis víz, hogy legyen mit cipelned. A tízórai zsíros és/vagy lekváros kenyér formájában és az uzsonna gulyás formájában lesz biztosítva, aki szeretne. Aki nem, az pakoljon magának szendvicset is ;)

 

 

KUTYÁS INFORMÁCIÓK: Igen, kutyusok is jöhetnek. Hozz neki enni, inni, ha fehér a bundája, akkor színezd be a túra napjára. Hupililára. Az jól látszik a sárban.

LÉTSZÁMKORLÁT: nincs, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni KIZÁRÓLAG a www.hamahama.hu oldalon tudtok, nem messengeren, nem telefonon, nem füstjelekkel! Egyéb információért lehet természetesen hívni, írni:

 

A TÚRA ELŐTT és SORÁN HÍVHATÓ TELEFONSZÁM:

+421 908 080 451 – Heni

+421 915 715 868 - Zoli

KÖTELEZŐ ELŐJELENTKEZÉS:
 

 

Várható időjárás:

 

 

 


GDPR szabályzat